L’efecte piràmide

Amb la filosofia de considerar l’arqueologia des d’un punt de vista absolutament ampli (és a dir, no només la vessant científica, sinó també la cultural i política) miraré de contribuir en aquest bloc de l’Agrupació d’Arqueòlegs de Catalunya.

Fa uns dies vaig veure que feien la pel·lícula The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor a TV3. No sé si vaig aguantar deu minuts o menys, però vaig poder veure suficient, fins al punt de comprovar com uns arqueòlegs d’algun moment indeterminat de finals segle XIX o principis del XX entraven a la tomba d’un emperador xinès. El mètode: explosius. Aquesta finura a l’hora d’actuar em va fer pensar en una altra pel·lícula, aparentment molt diferent: Prometheus, dirigida per Ridley Scott. Aviat veureu per què.

Des del meu punt de vista és una pel·lícula que, dins del gènere, té de tot: dosis de terror, viatge obscur, monstres estil John Carpenter (The Thing) o Howard Phillips Lovecraft (Cthulhu), dones lleugeres de roba en naus espacials (Barbarella, etcètera), referències a altres pel·lícules del gènere (Mission to Mars, 2001: A Space Odyssey), etcètera. Els dos elements que vull posar en relació entre la pel·lícula de Scott i la de Rob Cohen són dos.

Un. La manca de professionalitat investigadora. Per Déu, jo puc passar dies al voltant d’un article de diari de fa cinquanta anys per alguna recerca històrica mentre els protagonistes de Prometheus no dubten en prendre riscos innecessaris i contaminar proves biològiques a anys llum de la Terra. I dos, i relacionat amb el que acabo de dir, la pel·lícula de la saga Alien m’ha recordat aquelles produccions cinematogràfiques basades en les excavacions egiptològiques dels voltants de l’any 1900. Només cal mirar The Mummy (la de 1932) i d’altres semblants per veure com l’ús de la dinamita era tan important com el de la pala i el carretó.

No us penseu que això passa només a la ficció. I si no que li preguntin a alguna de les piràmides excavades a Mèxic per Manuel Gamio (1883-1960) quan tenia una mica de pressa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s